UPGRADE YOUR SKILLS: Learn advanced Swift and SwiftUI on Hacking with Swift+! >>

XCode nasıl kurulur ve bir playground (oyun alanı) nasıl oluşturulur

XCode, geliştiriciler için Apple'ın kodlama programıdır. Apple platformları için program geliştirmek için gereklidir ve Mac App Store'dan ücretsiz indirilebilir. Mac App Store'dan indirmek için buraya tıklayın. Oldukça büyük bir dosya olduğu için, indirme devam ederken okumaya devam edebilirsiniz.

Ben de bu arada size birkaç temeli açıklayayım:

  • iOS: iPhone ve iPad'lerin üzerinde çalışan işletim sisteminin adıdır. Arama yapmak, ekranda çizim yapmak veya uygulama çalıştırmak gibi, telefonun tüm temel işlevlerinden sorumludur.
  • macOS: Apple'ın masaüstü sistemlerinin adıdır. iOS, tvOS ve hatta watchOS sistemlerinin büyükbabasıdır.
  • watchOS: Apple'ın en küçük işletim sisteminin adıdır. Yerel uygulamaların çalıştırılmasından ve telefondan gelen bildirimlerin gösterilmesinden sorumludur.
  • Swift: iOS, macOS ve diğer platformlar için uygulama yazmanıza olanak sağlayan Apple'ın modern programlama dilinin adıdır. Derlenen programların fonksiyonelliğini içerir, a kullanıcı arayüzü, ses ve ağ sistemi gibi şeyler için değildir.
  • Swift 1.2: Swift için, çeşitli dil özelliklerinin ve geliştirilen diğerleri ayarlanarak oluşturulan ilk önemli güncellemedir.
  • Swift 2: Onaylı istisnaların sunulduğu ve daha birçok diğer önemli geliştirmelerin yapıldığı ikinci büyük Swift güncellemesinin adıdır.
  • Swift 2.2: Swift 3'te kaldırılan bazı sözdizimlerini içeren Swift 2.0'a gelen küçük güncelleme.
  • Swift 3: Daha kolay ve daha doğal yazabilmek için dilde yapılan ve çok sayıda isimlendirme değişikliği getiren üçüncü büyük Swift güncellemesi.
  • Swift 4: Dili daha anlamlı yapan yeni özelliklere ağırlıklı olarak odaklanan dördüncü büyük Swift güncellemesi.
  • UIKit: Apple'ın kullanıcı arayüzü araç kutusudur. Kullanabileceğiniz butonlar, metin kutuları, navigasyon kontrolleri ve daha fazlasını içerir.
  • AppKit: macOS için Apple kullanıcı arayüzü araç kutusudur. UIKit gibi butonlar, iOS yerine macOS'a için metin kutuları ve daha fazlasını içerir.
  • WatchKit: watchOS için Apple kullanıcı arayüzü araç kutusudur. UIKit ve AppKit'in birçok ortak yanı olduğu halde, WatchKit ciddi çekilde farklıdır ve çok daha basittir.
  • Cocoa Touch: Apple'ın iOS büyük framework koleksiyonu için kullanılan ortak addır. Arayüzler hazırlamak için UIKit'i içerir. Ama çoğunlukla 2B oyunlar için SpriteKit'i, 3B oyunlar için SceneKit'i, haritalar için MapKit'i, çizim için Core Graphics'i, birşeyleri hareket ettirmek için Core Animation'ı ve daha fazlasını içerdiği de söylenebilir.
  • Cocoa: Apple'ın macOS üzerinde kullanılan framework koleksiyonu için kullanılan addır. Kesin olarak söylemek gerekirse, kullanıcı arayüzü AppKit, temel fonksiyonları için Foundation ve konu grafikleri için Core Data ile yapılmıştır. Ama Cocoa Touch gibi bu da sık sık "tüm macOS geliştirme" anlamında kullanıldı.
  • NeXTSTEP: Steve Jobs tarafından kurulan NeXT adlı şirketin yarattığı işletim sisteminin adıdır. Şirketin kontrolün tekrar Jobs'a bırakıldığında Apple tarafından satın alındı ve NeXTSTEP adıyla Apple'ın geliştirme platformlarının doğrudan kalbine kondu.
  • iOS Simulator: XCode ile gelen ve neredeyse tam anlamıyla gerçek bir iPhone veya iPad gibi görüntüleyebilen bir araç. Gerçek bir araç kullanmaksızın, hızlı bir şekilde iOS uygulamalarınızı test etmenizi sağlar.
  • Playgrounds: Hızlı bir şekilde kod yazmanızı ve sonuçlarını görmenizi sağlayan küçük bir Swift test ortamıdır. Gerçek bir uygulama geliştiremezsiniz, ama öğrenmek için harikadır. Bu sunumda biz de oyun alanları (playgrounds) kullanacağız.
  • Crashes: Yazdığınız kod felaket bir şekilde giderse ve uygulamanız toparlanamazsa oluşur. Kullanıcı uygulamanızı çalıştırdığında kısaca yok olur ve ana ekranda tekrar geri gelir. Eğer XCode'da çalışıyorsanız, çökme raporu göreceksiniz.
  • Taylor Swift: Swift programlama dili ile hiçbir ilgisi yoktur. Tahmin edersiniz ki, bu bir ayıp, ama bu eksikliği onun şarkılarını kullarak kapatmayı deneyeceğim. Başetmeye çalışın.

Temel konular bunlar. Eğer XCode hala inmediyse, neden birkaç Taylor Swift videosu izlemeyi denemiyorsunuz? Bu öğreticideki örnekler, kesinlikle daha anlamlı hale getirecek…

XCode kuruldu mu? Süper! Hadi başlayalım...

Swift oyun alanlarına giriş

XCode'u çalıştırdığında, aşağıdaki gibi bir görsel bulacaksın. Sol altta üzerinde "Get started with a playground" yazılı butonu bul ve üzerine tıkla.

XCode'u çalıştırdığınızda ne tür bir proje hazırlamak istediğiniz sorulacak. Lütfen "Get Started with a Playground" (Oyun alanı ile başla) seçeneğini tıklayın.

XCode, iOS veya macOS ortamından hangisi için oyun alanı oluşturmak istediğinizi soracak, ama konu bu değil. Bu sunuş, herhangi bir kullanıcı arayüzü bileşeni olmadan neredeyse tamamen Swift dili üzerine. Sorunlardan kaçınmak için, "iOS" platformunu seçili bırakın. Seçebileceğiniz oyun alanı şablonları göreceksiniz, ama biz küçükten başlayacağız ve Blank'ı (Boş) seçeceğiz.

Son olarak, XCode oyun alanınızın adını isteyecek; öntanımlı değer olan "MyPlayground" yeterli. Artık Create (oluştur) butonunu tıklayabiliriz.

Göreceğiniz şey, ikiye ayrılmış bir pencere olacak. Solda şunu göreceksiniz:

//: Playground - noun: a place where people can play

import UIKit

var str = "Hello, playground"

Sağda ise, XCode'un derleyip çalıştırdığı kodu, yani: "Hello, playground". Kodu derleyip çalıştırmanın 10 saniye veya ilkinde biraz daha fazla sürdüğüne dikkat edin. Çünkü XCode arka planda mini simülatör'ü açmak zorunda.

Bu ayrı iki parça önemli, çünkü kodu ve sonuçlarını ikiye ayırıyor. Sol paneldeki kodu, kendi Swift çalışmanızı oluşturmak için siz düzenleyeceksiniz. Sonuçlar ise sağ panelde olacak ve yazdığınız kodun ne yaptığını size gösterecek. Bu durumda, bize "Hello, playground" değerini başarılı bir şekilde ayarladığımızı söylüyor olacak.

Oyun alanının ilk satırındaki yanyana iki yatık çizgiye de // dikkat edin. Swift bunun gibi iki yatık çizgi gördüğünde, o satırda bundan sonra gelen diğer herşeyi gözardı eder. Bu genellikle yorumlar için kullanılır; daha sonra ne yaptığını anlamana yardımcı olacak notlar gibi yazılar.

Yazar yazmaz, oyun alanı otomatik olarak kodunu çalıştıracak ve güncellenmiş sonuçları gösterecek. Örneğin, eğer sadece str sözcüğünün kendisini yazarsanız, sağda iki kez "Hello, Playground" yazısını göreceksiniz; ilki ayarlanmış olanını, diğeri de değerini istediğin için.

Oyun alanları biraz kod yazmak ve sonuçları hemen görmek için harika bir yoldur. Önümüzdeki saatlerde göreceğiniz gibi, aynı zamanda çok güçlüdürler. Hadi Swift ile kodlamaya başlayalım!

TAKE YOUR SKILLS TO THE NEXT LEVEL If you like Hacking with Swift, you'll love Hacking with Swift+ – it's my premium service where you can learn advanced Swift and SwiftUI, functional programming, algorithms, and more. Plus it comes with stacks of benefits, including monthly live streams, downloadable projects, a 20% discount on all books, and free gifts!

Find out more

Sponsor Hacking with Swift and reach the world's largest Swift community!

BUY OUR BOOKS
Buy Pro Swift Buy Pro SwiftUI Buy Swift Design Patterns Buy Testing Swift Buy Hacking with iOS Buy Swift Coding Challenges Buy Swift on Sundays Volume One Buy Server-Side Swift Buy Advanced iOS Volume One Buy Advanced iOS Volume Two Buy Advanced iOS Volume Three Buy Hacking with watchOS Buy Hacking with tvOS Buy Hacking with macOS Buy Dive Into SpriteKit Buy Swift in Sixty Seconds Buy Objective-C for Swift Developers Buy Beyond Code

Was this page useful? Let us know!

Average rating: 5.0/5

 
Unknown user

You are not logged in

Log in or create account
 

Link copied to your pasteboard.